Brak i islamska porodica

Kako funkcioniše zdrava porodica? (drugi dio)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

U zdravoj porodici supružnici pokazuju zrelost prilikom suočavanja sa iskušenjima i međusobnim nesuglasicama. To znači da su sposobni rješavati sami međusobne probleme, ili pak, da znaju praviti prave korake ka rješavanju istih. To znači da:

6) Problemi se rješavaju odmah. Ne guraju se pod tepih. Ne odgađa se razgovor o njima. Lijepo. Sagovornički. Ne kroz viku, galamu i ucjene. Česta greška nezrelih supružnika jeste guranje problema pod tepih, a oboje napeti, ljuti, neraspoloženi, iako ona druga strana uopšte ne zna za postojeći problem.

7) Problemi ne traže zaobilazni put. Koliko često muž i žena imaju neki sitan problem. Njoj smeta. Ili njemu smeta. Deset minuta zrelog, otvorenog i direktnog razgovora bi ga riješilo. A onda, supruga ode majci, sestri i kolegici i ispriča „problem“ koji ima s mužem. One je, dobronamjerno ili zlonamjerno, nasavjetuju, a zatim taj problem poraste i uveća se još barem deset puta. Isto tako, muž ode roditeljima, razgovara sa drugovima i dobije upute na koji način da riješi svoj problem, sa svojom suprugom, koju on najbolje od svih njih poznaje. I koliko je samo brakova rastureno instrukcijama drugih ljudi, zbog bizarnih razloga. Koliko je puta od mušice napravljen slon i stavljena tačka na odnose dvoje mladih ljudi koji su sanjali da skupa ostare.

8) Ako postoji zaista ozbiljan problem koji ne mogu supružnici riješiti, onda je prva stanica neko učen, znan, nepristrasan. I to ne da jedan supružnik ode i ispriča svoje viđenje problema, već da odu zajedno i iznesu svoj zajednički problem, sa ciljem da ga prevaziđu, i sa spremnošću na oprost i kompromis.

9) Zdrava porodica ne poznaje viku i galamu pred djecom, u svakom momentu. Zreli supružnici, ma koliki problem imali, čuvaju poštovanje jedno drugom kod djece i ne opterećuju ih svojim vlastitim nesuglasicama. Dijete treba da voli i poštuje majku. I dijete treba da voli i poštuje babu. A kako može dijete poštovati roditelja ako ga onaj drugi pred njim ne poštuje, ponižava i vrijeđa?

Sjećam se da mi je jedan učen insan pričao o svojim roditeljima i ono po čemu ih je posebno spomenuo jeste da se nikada nisu pred djecom svađali. Svaki problem su, kako on kaže, rješavali, gotov šapatom, uz kahvu. Zamislite taj stepen zrelosti i odgoja.

10) Sitnice nisu razlog da supružnici zanoće ljuti jedno na drugo. Poznajem osobe koje zbog ostavljenih čarapa na podu ne razgovaraju danima sa mužem. I muževe koji su zbog 20 KM spremni rasturiti brak. Koliko god zvučalo nevjerovatno, nažalost je istinito. Kada pričamo o oprostu koji je jako važan u vjeri, kada se pozivamo na samilost i velikodušnost, na prvom mjestu onda to trebamo primjerom pokazati u našoj porodici, pa tek onda prijateljima i poznanicima. Uzvišeni Allah u Kur’anu kaže: O vi koji vjerujete, među suprugama vašim i djecom vašom, doista, imate neprijatelja, pa ih se pričuvajte! A ako preko toga pređete i ne korite i oprostite, pa Allah je, zaista, Onaj Koji oprašta grijehe i milostiv je.“ (sura Al-Tagabun, 14)

Štaviše, Uzvišeni Allah nas poziva na takav odnos i postupanje prema našim supružnicima i djeci. I nije poniženje oprostiti mužu, oprosti supruzi, oprostiti djetetu. To je velikodušnost, zrelost i spremnost na borbu. Ne postoji brak savršen, brak bez i jednog problema. Postoje samo zreli i nezreli supružnici, moralno odgojeni i neodgojeni, i supružnici kojima je Gospodar na prvom mjestu, i oni koji su svoj nefs stavili na prvo mjesto.

11) Zreli supružnici ne gledaju tuđe brakove već grade vlastiti. Koliko je onih koji žive u mašti bajkovitih brakova dok im se vlastiti ruše! I koliko je stručnjaka za tuđi brak, koji svoj brak ne znaju voditi!

12) Zreli supružnici, koji imaju svijest o Gospodaru svjetova, čuvaju se harama. Svjesni su da ima ljepših žena od njihovih, i ljepših muškaraca od njihovih. Ali su isto tako svjesni da i od njih ima boljih i ljepših, i da ih Gospodar bez razloga nije spojio sa nekom osobom da kroče kroz dunjaluk. Stoga, čuvaju svoj pogled od žudnje za drugima, i trude se biti najbolji i najljepši svom supružniku. Kakav tek bereket Uzvišeni spusti u takav brak! A kakvo je odsustvo bereket u brakovima u kojima supružnici hodaju kućom neuredni i zapušteni, a onda kada krenu vani, obuku se i urede da bi drugima bili privlačni. Kada haram postane halal i mio, a halal odvratan – tu nema nikakvog hajra niti ima bereketa.

Molim Uzvišenog Allaha da popravi stanja u našim brakovima. Da budemo uzori u društvu, a ne oni kojima će se drugi smijati. Amin.
_________

Prvi dio ovog teksta možete pročitati na ovom linku: https://www.n-um.com/kako-funkcionise-zdrava-porodica/

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta