Tekstovi

Hutba: Znanje je put do uspjeha

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ajeti koji su prekinuli tamu neznanja, a donijeli svjetlo znanja i ispravnog vjerovanja, su riječi Uzvišenog Allaha:  

„Čitaj s imenom Gospodara tvoga Koji stvara, stvara čovjeka od zakvačka. Čitaj, plemenit je Gospodar tvoj, Koji poučava peru, Koji čovjeka poučava onome što ne zna.“ (El-Alek, 1-5). Naređeno nam je da čitamo i učimo, jer to je put uspjeha i znanja, a pomoć u tome da tražimo spominjanjem imena našeg Gospodara, što ukazuje na vrijednost i položaj znanja. Znanje dobiva u Islamu svoju stvarnu vrijednost i pridaje mu se položaj koji zaslužuje, a njegovi nosioci počast i ugled. Kaže Uzvišeni:

„Allah će na visoke stepene uzdignuti one među vama koji vjeruju i kojima je dato znanje.“ (El-Mudžadela, 11). Uspostavljaju se pravi principi i mjerila u društvu, da nisu isti učeni i oni koji ne znaju.

Reci: „Zar su isti oni koji znaju i oni koji ne znaju?! Samo se prisjećaju oni koji pameti imaju!“ (Ez-Zumer, 9).

Ebu  Derda, radijallahu anhu, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ‘Ko krene putem traženja znanja, Allah će mu olakšati put do Dženneta. Doista meleki prostiru svoja krila od dragosti pred onim koji traži znanje. Za učenjaka traže oprosta oni koji su na nebesima i na Zemlji, pa čak i ribe u moru.

Prednost učenjaka nad pobožnjakom je kao prednost punog mjeseca nad ostalim zvijezdama. Učenjaci su nasljednici vjerovjesnika, a vjerovjesnici nisu u nasljedstvo ostavili ni dinare ni dirheme, nego su ostavili znanje, pa ko uzme znanje, uzeo je veliki udio u nasljedstvu.“ (Ebu Davud).

Samo nekoliko dana dijeli nas od početka nove školske godine. Učitelji treba da drže u svojim rukama kormilo lađe kojom plovimo. Oni treba da budu predvodnici i primjer u znanju. Naša djeca su pred vama, to je vaš emanet, zato odgovornost preuzmite s pravom i kako treba. Biti učitelj nije samo način da dođete do plate, već i odgovornost o kojoj ćete pred Allahom biti pitani.

Roditelji, vi ste ti koji sadite sadnice, pa ih zalijevate i o njima brinete. Omilite korisno znanje svojoj djeci, najprije lično svojim primjerom. Podučite ih vrijednostima i plodovima korisnog znanja. Vaša djeca su vaša briga i odgovornost, rekao je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: „Svi ste vi pastiri i svi ćete biti odgovorni za svoje stado.“ (Buhari i Muslim). 

Učenici i studenti, vi ste blago ovog ummeta i njegovi nosioci. U vama vidimo Šafiju i Ahmeda, Ebu Hanifu i Malika. Vi ste ti koji možete doprinijeti uzdizanju Islama, svojim zalaganjem, trudom, i sticanjem korisnog znanja. Zato svoj nijjet očistite, znanje samo radi Allaha tražite, i na Allaha se oslonite.

Gospodaru naš podari nam korisno znanje, halal opskrbu i primljena djela. Amin! Ne zaboravite vašu potlačenu braću u svojim dovama, i pomozite nam u pokrivanju troškova ove Allahove kuće, Allah vam povećao bereket. Amin. 

24. Safer 1446 h. / 30. 8. 2024 g.
Mesdžid Tevhid, Beč

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta