Tekstovi
man carrying to girls on field of red petaled flower

Naša djeca su plod naših srca

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Poštovani džemate! 

Naša djeca su plod naših srca. Uzvišeni Allah usadio je ljubav prema njima u našu prirodu i učinio ih ukrasom u našem dunjalučkom životu.

Rekao je Uzvišeni: „Bogatstvo i sinovi su ukras u životu na ovome svijetu.” (El-Kehf, 46). To je povod sreće u porodici, koji unosi radost u srca majki i očeva. Našom čistom vjerom propisano je ono što djeci donosi sreću, garantuje prava i daje lijep odgoj, pun blagosti i milosti. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, najbolji je uzor u lijepom i blagom odnosu prema djeci. Od Enesa bin Malika, radijallahu anhu, prenosi se da je rekao: „Nikoga nisam vidio da je bio milostiviji prema svojoj porodici od Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem.“ (Muslim). Bio je obazriv i milostiv prema djeci čak i u namazu. Prenosi Šeddad bin El-Hadi od svoga oca da je rekao: „Izašao je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, na jedan dnevni namaz, podne ili ikindiju, noseći  Hasana ili Husejna, pa ga je spustio, pošto je prošao ispred safova, a zatim počeo namaz. Dugo se zadržao na jednoj sedždi, a ljudi nakon što je završio namaz, rekoše: O Allahov Poslaniče, kada si se duže zadržao na sedždi, pomislili smo da se nešto desilo, ili da ti dolazi objava.“ On reče: „Ništa od toga se nije desilo, nego je moj unuk sjedio na mojim leđima, pa nisam htio da ga požurujem dok se ne zadovolji.“ (Ahmed).

Djeca su potrebna blagosti, samilosti i pažnji zbog njihove slabosti. Od Aiše, radijallahu anha, prenosi se da je rekla: „Došla mi je neka siromašna žena noseći svoje dvije kćerke. Dala sam joj tri hurme, a ona dade svakoj od njih po jednu. Jednu hurmu podiže ka svojim ustima da je pojede, a njene dvije kćerke je zatražiše, pa je dade njima dvjema. To me je zadivilo, pa sam to spomenula Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, a on reče: „Allah ju je zbog toga nagradio Džennetom, ili ju je sačuvao vatre.“ (Muslim).

Briga i odgoj djece odgovornost je oba roditelja, rekao je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: „Zaista je svako od vas pastir, i svako će biti odgovoran za svoje stado. Vladar je pastir svome narodu, i odogovoran je za njega. Čovjek je pastir svojoj porodici, i odgovoran je za nju. Žena je pastir u kući svoga muža, i odgovorna je za nju. Čovjekov je sluga pastir u imetku svoga gospodara, i odgovoran je za njega. Zaista ste svi vi pastiri, i svi ste vi odgovorni za ono što vam je povjereno!“ (Buharija).

Kada djeca ostanu bez svojih očeva i bez majčinske brige, onda cijelo društvo snosi odgovornost brige o njima kako to Islam nalaže. Zato je rekao Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: „Ja i staratelj jetima, bićemo u Džennetu ovako. Pokazao je na kažiprst i srednji, s malim razmakom između njih.“ (Buharija). Zato pripazite na takvu djecu, i budite što dalje od nasilja i grubosti. Prenosi se od Aiše, radijallahu anha, da je kazivala: „Jedan beduin došao je kod Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, i rekao mu: „Vi ljubite djecu, a mi ih ne ljubimo!“ „Ja nisam kriv što ti je Allah iz srca uklonio milost.“ Rekao mu je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem. (Buharija). 

Koliko je samo svađa između čovjeka i žene loše uticalo na odgoj i razvoj djece. Zato ne zaboravite dobro jednih prema drugima, jer Allah vidi ono što radite i klonite se svađa i prepirki. Mi imamo najbolji uzor lijepog postupka prema djeci u Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, pa ga u tome, kao i u svemu ostalome slijedimo. Molimo Uzvišenog Allaha, da nas pomogne u odgoju naše djece, da nas sve sačuva iskušenja koja ne možemo podnijeti i da nas uvede u Džennet sa najodabranijima.  

Uzvišeni Allahu pomozi našoj potlačenoj braći i sačuvaj ih svakog zla. Amin! Pomozite svojim prilozima održavanje ove Allahove kuće, Allah vam pomogao i sačuvao i nas i vas.

13. 46 h. /6. 9. 24.g.

Mesdžid Tevhid, Beč

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta