Brak i islamska porodica

Bivši supružnici

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Razvodi su sve češće iskušenje bosanskohercegovačkog društva. Iako je razvod braka dozvoljen, kao vjernici koji bi trebali biti svjesni važnosti braka za nas same i naše društvo, nikako ne bismo smjeli neozbiljno shvatati instituciju braka, te pri svakoj i najmanjoj krizi u braku posezati za razvodom braka. Trebamo biti svjesni da ne postoji savršen insan, i ako nam kod jednog supružnika smeta nešto, kod drugog će nam sigurno smetati nešto drugo. Možda je u tome i neko dobro za nas koje ne možemo dokučiti u tom trenutku: S njima lijepo živite! A ako prema njima odvratnost osjetite, moguće je da baš je u onome prema čemu odvratnost osjećate Allah veliko dobro dao.(En-Nisa, 19)

Ukoliko ipak dođe do razvoda braka, Uzvišeni Allah nam savjetuje da prilikom toga pokažemo velikodušnost jedni prema drugima, suprotno od onoga što je običaj u našoj Bosni, da jedno drugom „što više zagorčamo život“: „I ne zaboravite da jedni drugima velikodušni budete, ta Allah, zaista, vidi šta radite.“ (sura El-Baqara, 237)

Možemo slobodno reći da su ljudi najslabiji prilikom emocija, te da one uglavnom prevagnu u odnosu na vjeru i Allahov propis. Supružnici koji su do jučer dijelili jednu postelju, koji su jedno drugom bili „odjeća“, postanu žestoki neprijatelji, te na sve moguće načine pokušaju da unište budućnost svog bivšeg supružnika. Ono što je posebno prisutno kod nas jeste da muž i žena negativno pričaju o bivšem supružniku, iznose njegove mane javno, nerijetko izmišljaju, lažu i potvaraju, sve sa ciljem da svom bivšem supružniku unište narednu bračnu priliku, posao, društvo ili slično.

U to se ponekad uključi i čitava porodica, povodeći se za riječima onih koji su im dragi, bez da znaju da li je to istina ili ne.

Nije rijetko da čak i preko društvenih mreža, potpuno nepoznatim osobama, iznose sve najgore o ocu ili majci svog djeteta ili djece. Tom prilikom se znaju iznositi i potpuno intimne stvari, tajne, koje niko osim supružnika ne zna. Allahov Poslanik Muhammed, sallallahu alejhi wa sellem, je rekao: Zaista će kod Allaha, dž.š., na Sudnjem danu imati najgori položaj čovjek koji ima odnos sa ženom, i ona imadne odnos s njim, pa on onda otkrije njene tajne (otkrije i opiše u detalje što se između njih desilo.)(prenosi Ebu Seid, r.a., a hadis bilježi imam Nevevi)
__________________

Status našeg bivšeg supružnika i naš odnos prema njemu je isti kao i zulum prema bilo kojem drugom insanu, a kako tek da činimo zulum nekome čijim znojem smo se hranile mjesecima ili godinama, a isto tako, kako da činimo zulum onima koje su nam s mukom rodile djecu, koje su mjesecima ili godinama bile naše spremačice, kuharice, čistačice?

I za supružnike važi hadis kojeg prenosi Ebu Hurejre, r.a.,da je Poslanik Muhammed, sallallahu alejhi wa sellem, rekao :

Znate li šta je ogovara je?“

Prisutni rekoše: „Allah i Njegov Poslanik najbolje znaju!“

„Ogovaranje je da svog brata muslimana spominješ po onome što on ne voli“- rekao je on.

„A šta ako pri njemu bude ono što spominjemo?“-zapitaše.

„Ako pri njemu bude ono što spominješ, odgovorio si ga, a ako to ne bude pri njemu, otvorio si ga.“ (hadis bilježi imam Nevevi)

Ne zaboravimo na ajet u kojem Uzvišeni Allah kaže: „Vjernici su uistinu braća.“ (sura El-Hudžurat, 10) Iako bivši suprug, još uvijek ti je brat. Iako bivša supruga, još uvijek ti je sestra po vjeri. Njen i njegov hak je kod Allaha. Kako da mržnjom, osvetom i ljubomorom opravdaš kod Allaha zulum koji im činiš?

Od dostojanstva čovjeka, njegovog lijepog edeba i poštovanja prema sebi i drugima je da ne govori intimu svog bivšeg supružnika, da ga svjesno ne ocrnjava drugima i da mu ne staje na životni put želeći tako da mu naudi. Allah je Gospodar naših sudbina, i ako nam je čak neko učinio i zulum, naše je da to predamo Allahu, a ne da budemo dežurni policajci koji čekaju priliku da istresu „prljavi veš“ gdje god mogu. Dovoljno je da Uzvišeni Allah zna istinu, a u društvu nema potrebe „ispravljati krivu Drinu“.

Čuvajmo se grijeha koji nas mogu odvesti u propast, iako nam izgledaju bezazleni. Gospodar neće oprostiti grijeh prema drugom robu, sve dok nam taj rob ne oprosti. Molimo Allaha da nam pomogne da savladamo svoj nefs, i da budemo pravedni onako kako od nas Gospodar zahtijeva. Amin.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta