Tekstovi

Žene koje su odgojile imame

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:
Majka imama Malika, majka imama Šafije, majka imama Ahmeda ibn Hanbela i majka imama Buharije – Allah im se smilovao – bile su uzori pobožnosti i požrtvovanosti, a njihova uloga u odgoju velikih učenjaka ostaje nezaboravna.

Majka imama Malika

Alija, kćerka Šerika ibn Abdurrahmana Esedija, usmjerila je svog sina imama Malika na put znanja od ranih godina. Podsticala ga je da nauči Kur’an napamet i slala ga je na sijela učenjaka. Odijevala ga je u najljepšu odjeću, stavljala mu turban i govorila: “Idi sada i piši.” Međutim, nije se brinula samo o njegovom vanjskom izgledu, već je pažljivo birala i od koga će učiti. Savjetovala ga je: “Idi kod Rabije i uči od njega edeb prije nego što počneš učiti znanje.” Tako je imam Malik izrastao u jednog od velikih učenjaka Medine i jednog od najpoznatijih učenjaka islamskog ummeta.

Majka imama Šafije

Fatima el-Ezdi, majka imama Šafije, bila je mudra i obrazovana žena. Nakon smrti muža, odgajala je Šafiju sama, brižljivo pazeći na njegov odgoj i obrazovanje. Kada je Šafija napunio dvije godine, preselila je s njim iz Gaze u Meku, gdje je mogao učiti od najboljih učenjaka i usavršiti svoj jezik. Njegovo znanje i uspjeh rezultat su majčine predanosti, te je postao jedan od najslavnijih pravnika i pjesnika svoga vremena.

Majka imama Ahmeda ibn Hanbela

Safija, kćerka Abdulmelika el-Šejbanija, preuzela je brigu o imamu Ahmedu nakon smrti njegovog oca. Još od ranog djetinjstva podučavala ga je Kur’anu i brinula se za njegov duhovni odgoj. Kako je Ahmed rastao, majka je nastavila da ga usmjerava, budila ga za sabah-namaz i grijala mu vodu za abdest. Kada je napunio šesnaest godina, rekla mu je: “Idi u potragu za hadisom, jer je putovanje u potrazi za znanjem poput hidžre ka Allahu.” Uz njenu podršku, postao je jedan od najistaknutijih muhaddisa, pravnika i imama ehli-sunneta vel-džema’ata, čiji je utjecaj ostao neizbrisiv kroz stoljeća.
Ovi primjeri nas podsjećaju na važnost majčinske uloge u odgoju djece. Majke koje ulažu trud u obrazovanje svoje djece, posebno u pogledu vjerskih vrijednosti i morala, mogu oblikovati velike ličnosti koje će imati pozitivan utjecaj na društvo.
 
Preveo i prilagodio: Ervin Sinanović

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta