Lijepi islam

Osobnost iskrenog muslimana

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Jedna od najistaknutijih karakteristika dobrog muslimana je njegova duboka vjera u Boga i njegovo uvjerenje da se sve što se dogodi u svemiru i što god ga zadesi, događa samo kroz volju i odredbu Uzvišenog Allaha. Musliman je usko povezan s Bogom, stalno Ga se prisjeća, u Njega se uzda i Njemu je pokoran.

Njegova vjera je čista i jasna, neokaljana mrljama neznanja, praznovjerja ili iluzije. Njegovo vjerovanje i obožavanje temelje se na učenju Kur’ana i vjerodostojnim hadisima. On također nema drugog izbora u svom životu osim da se pokorava Allahovoj volji, da Ga obožava, da teži Pravom putu i da čini dobra djela. Ova vrsta mentaliteta ga vodi da bude pravedan i čestit u svim svojim djelima, kako javno tako i privatno.

Musliman također prepoznaje znakove neograničene Allahove moći u svemiru, pa se njegova vjera u Allaha time povećava.

U stvaranju nebesa i Zemlje i u izmjeni noći i dana su, zaista, znamenja za razumom obdarene, za one koji i stojeći i sjedeći i ležeći Allaha spominju i o stvaranju nebesa i Zemlje razmišljaju. ‘Gospodaru naš, Ti nisi ovo uzalud stvorio; hvaljen Ti budi i sačuvaj nas patnje u vatri! (Ali Imran, 190.-191.)

Musliman posvećuje pažnju duševnim, a i fizičkim potrebama svog tijela, dobro se brinući o njemu i promovirajući njegovo dobro zdravlje i snagu. To čini tako što je aktivan, ne jedući pretjerano. Umjesto toga, on jede dovoljno da održi svoje zdravlje i energiju jer razumije da Allah voli više snažnog vjernika nego slabog vjernika. Poslanik, neka je milost i Allahov blagoslov na njega, je rekao: Uistinu je jak vjernik draži Bogu od slabog vjernika. U obojici su dobre vrline.”

Pazi i na svoju osobnu higijenu jer je Poslanik, a.s., na to stavio veliki naglasak. Njegov izgled je uvijek uredan i čist. Njegova oralna higijena je također vrlo čista jer je Poslanik ohrabrivao korištenje miswaka (štapića za zube sa stabla Arak). No, sve to čini u skladu s islamskim idealom umjerenosti; izbjegavajući krajnosti pretjerivanja i nemara.

Osim što se brine o svom tjelesnom ja, musliman vodi računa i o svom duševnom ja. To se postiže držanjem podalje od droga, alkohola, stimulansa…i ostalih stvari koje uništavaju dušu. Također ne zaboravlja redovito vježbati kako bi održao svoju fizičku kondiciju jer postoji izravan odnos između fizičkog zdravlja i mentalnog zdravlja. Brine za svoj um tražeći korisno znanje; vjerski i svjetovno.

Musliman isto toliko pažnje posvećuje svom duhovnom razvoju kao i svom fizičkom i intelektualnom razvoju. On to čini na uravnotežen način, dok se fokus vrti oko sjećanja na Allaha, obavljanja pet dnevnih namaza, post mjeseca ramazana itd.

Njegov odnos prema ljudima

Musliman je kod svojih roditelja primjer iskrene poslušnosti i ljubavi. On se prema njima odnosi s ljubaznošću i poštovanjem, prepoznaje njihov status i zna dužnosti prema njima kroz Allahove zapovijedi. Sa svojom ženom, musliman je primjer dobrog i ljubaznog ophođenja, inteligentnog odnosa, razumijevanja prirode i psihologije žene i pravilnog ispunjavanja svojih odgovornosti i dužnosti.

Svojoj djeci musliman je roditelj koji razumije svoju veliku odgovornost prema njima. On obraća pažnju na sve što može utjecati na njihov islamski razvoj i dati im odgovarajuće obrazovanje. To je zato da postanu aktivni i konstruktivni elementi u društvu i budu izvor dobrote za svoje roditelje i zajednicu. .

Sa svojim susjedima, musliman ilustrira dobro postupanje i razmatranje tuđih osjećaja i osjetljivosti. On podnosi njihovo loše postupanje i zatvara oči pred greškama svojih susjeda, a pazi da sam ne počini takve pogreške.

Odnos muslimana sa svojom braćom i prijateljima je najbolji i najčišći odnos jer se zasniva na ljubavi radi Allaha. On je pun ljubavi prema njima i nije hladnokrvan. Odan im je i ne izdaje ih. On je iskren i ne vara ih. On je tolerantan i oprašta. On je također velikodušan i moli za njihovu sreću i dobrobit.

U svojim društvenim odnosima sa svim ljudima, musliman je dobro odgojen, uljudan, plemenit i karakteriziran stavovima koje islam potiče. Neke od tih osobina su: ne zavidi drugima, ispunjava svoja obećanja, skromnost, strpljivost, izbjegavanje kleveta i nepristojnosti, ne miješanje u ono što ga se ne tiče, suzdržavanje od ogovaranja i izbjegavanje izazivanja smutnje.

Ovo su osobine i stavovi koje svaki istinski musliman nastoji učiniti dijelom svog karaktera i ličnosti.

Izvor: https://www.islamreligion.com/

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta