Lijepi islam

Dobro postupanje sa životinjama – zaboravljeni dio Ihsana

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Naša vjera se ne odnosi samo na molitve i post, ona obuhvaća svaki zamislivi aspekt života na ovoj Zemlji. Ovo je jasno iz sljedećeg hadisa Poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem: „Allah je u svemu propisao El-Ihsan. Pa ako ubiješ, onda dobro ubij, a ako kolješ, onda dobro zakolji. Neka jedan od vas naoštri svoju oštricu i poštedi patnje životinju koju kolje.“ (Muslim)

Ako je to slučaj sa životinjom koju ćemo zaklati, šta je tek sa životinjama koje žive oko nas? Evo nekoliko primjera iz Poslanikovog života o važnosti ljubaznog postupanja prema životinjama.

  1. Nagrada za ljubazno postupanje prema životinjama

Čovjek je hodao cestom kada je postao jako žedan. Našao je bunar i ušao u njega, pio i izašao. Bio je tu pas koji je dahtao i jeo zemlju od žeđi. Čovjek je rekao: ‘Ovaj pas je postao žedan kao i ja.’ Sišao je u bunar i napunio cipelu, a zatim je držao u ustima dok nije izašao i dao psu da pije vodu. Allah mu je zahvalio na tome i oprostio mu.

Nakon što su čuli ovu priču, ashabi su upitali Poslanika:

Allahov Poslaniče, imamo li nagradu za brigu o zvijerima?”

rekao je:

„Nagrada je za svako živo biće.“ (Buhari i Muslim)

U drugom hadisu je rekao: Dok je pas obilazio bunar i trebao umrijeti od žeđi, vidjela ga je izraelska prostitutka i sažalila se, skinula svoju cipelu i donijela vode u njoj, tako ga je napojila. Pa joj je Uzvišeni Allah oprostio zbog tog dobrog djela. (Buhari)

  1. Kazna za loše postupanje prema životinjama

Poslanik Muhammed s.a.v.s. je rekao: Jedna žena je ušla u vatru (džehennemsku) zbog mačke koju je svezala, niti joj je dala hrane niti je pustila da jede. (Buhari)

Ibn Usejmin se bojao da to znači da će, ako netko dopusti mišu zarobljenom u mišolovci da umre od gladi, završiti u paklu. Jednog dana Abdullah Ibn Omer je prolazio pored nekih mladića iz Kurejša koji su vezali pticu u koju su gađali strijelama. Svaka strijela koju su promašili došla je u posjed vlasnika ptice. Čim su vidjeli Ibn Omera otišli su. Na to je Ibn Omer rekao: „Tko je to učinio? Allah je prokleo onoga koji to čini. Allahov Poslanik je prizvao prokletstvo na onoga ko učini živo biće metom (svojog gađanja).“ (Muslim)

  1. Deva se žali Poslaniku

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem je jednom ušao u bašču čovjeka iz Ensarija (Pomagača). Odjednom, kada je deva ugledala Poslanika, nježno je zaplakala proizvodeći čežnju i oči su joj potekle. Poslanik mu je prišao i obrisao sljepoočnicu. Zatim je rekao: Tko je gospodar ove deve? Čija je ovo deva?“ Došao je mladić iz ensarija i rekao: ‘Ovo je moje, Allahov Poslaniče.’ rekao je: „Boj se Allaha zbog ove zvijeri koju ti je Allah dao u posjed. Požalila mi se da je držite gladnu i da ju jako opterećujete što je umara‘.“ (Ebu Davud)

4.Poslanik s.a.v.s. je zabranio sjedenje na životinjama duže nego što je potrebno, rekao je: Nemojte tretirati leđa svojih životinja kao propovjedaonice. Uistinu, Allah ti ih je učinio potčinjenim da te odvedu u grad.(Ebu Davud)

5.Jednog dana, nekoliko drugova vidjelo je pticu majku i njezina dva mladunca, te su uzeli mlade ptice. Ptica majka je počela mahati krilima. Kada ju je Poslanik vidio, rekao je: „Tko je ovu ožalostio zbog njezina potomstva? Neka joj vrati potomke. (Ebu Davud)
__________

U hadisu koji se prenosi od Abdullaha b. Amra, r.a., stoji da je Vjerovjesnik, s.a.v.s., rekao: Milostivi će Svoju milost ukazati onima koji budu imali milosti prema drugima. Budite milostivi prema onima koji su na Zemlji pa će prema vama biti milostiv Onaj Koji je na nebesima’ (Ebu Davud)

Osim toga, Allahov Poslanik, s.a.v.s., kao vrhunsku odliku čovjeka ističe blagost i onaj ko bude uskraćen ove Božije blagodati zaista je pravi gubitnik, o čemu Vjerovjesnik, s.a.v.s., veli: Kome bude data blagost, dat mu je dio dobra, a kome bude uskraćena blagost, uskraćen mu je dio dobra.” (Tirmizi)

Izvor: https://understandquran.com/

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta